تراکم استخوان

سنجش تراکم استخوان یا دانسیتومتری استخوان نام روشی است که با استفاده از آن میتوان سفتی و سختی و درجه محکم بودن استخوان های بدن را تعیین کرد براس سنجش تراکم استخوان راه های متفاوتی وجود دارد ولی رایج ترین روش آن استفاده از روش DEXA میباشد . که روشی است که از اشعه ایکس برای سنجش تراکم استخوان استفاده میشود.

آزمایش تراکم استخوان برای چیست و چه کاربردی دارد؟

مهم‌ترین کاربرد آزمایش تراکم استخوان در تشخیص پوکی استخوان است. با افزایش سن، احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر می‌شود. به همین دلیل تشخیص به‌موقع آن می‌تواند از ایجاد دیگر عوارض احتمالی و مرگ‌ومیر سالمندان پیشگیری کند. معمولا افرادی که بعد از ضربه‌هایی خفیف دچار شکستگی می‌شوند یا سابقه بروز شکستگی‌های متعدد در ناحیه کمر و لگن در خانواده آن‌ها زیاد است، باید انجام آزمایش تراکم استخوان را جدی بگیرند. علاوه بر این، یائسگی زودهنگام و قبل از 45 سالگی، قطع ناگهانی قاعدگی، ایجاد قوز در کمر به‌دلیل شکستگی مهره‌ها، ابتلا به رماتیسم مفصلی و کاهش شدید وزن و قد از دیگر هشدارهای بروز پوکی استخوان است. آزمایش تراکم استخوان در شناسایی این عارضه‌ها موثر است.

سنجش تراکم استخوان چگونه انجام می‌شود؟

برای سنجش تراکم استخوان از 2 روش استفاده می‌کنند. روش اول که با نام دگزا (DEXA) شناخته می‌شود و مخفف عبارت Dual-energy X-ray absorptiometry است، برای تعیین تراکم استخوان‌های لگن، ستون مهره‌ها و ران کاربرد دارد. روش دوم نیز برای سنجش تراکم استخوان دست، پا و انگشتان استفاده شده و با نام دستگاه اسکنر محیطی شناخته می‌شود.

دگزا کاربرد بیشتری دارد. در این روش فرد روی تختی دراز می‌کشد و از او خواسته می‌شود که هنگام عکس‌برداری حرکتی نداشته باشد. در ادامه از 2 منبع، اشعه ایکس به ناحیه موردنظر تابیده شده و توسط گیرنده‌ها دریافت می‌شود. 

مقداری از اشعه ایکس توسط استخوان‌ها جذب شده و مقداری نیز از بدن خارج می‌شود. با تعیین مقدار اشعه ایکس خارج شده از بدن می‌توان میزان تراکم استخوان‌ها را سنجید. به این صورت که هرچه تراکم استخوان بیشتر و فضای خالی داخل استخوان‌ها کمتر باشد، مقدار اشعه ایکس کمتری از بدن خارج می‌شود.

* قابل ذکر می باشد سنجش تراکم استخوان در بخش سونوگرافی  بیمارستان واقع در طبقه همکف انجام می گردد.