با راه اندازی بخش چشم بیمارستان ابوعلی سینا، اولین پیوند قرنیه چشم از اهداکنندگان عضو، در این بیمارستان انجام گرفت.
بیمارستان ابوعلی سینا شیراز که پیش تر با انجام نزدیک به هزار پیوند عضو در سال ،رکورد دار انجام عمل های پیوند عضو در کشور و پیوند کبد در جهان می باشد، این بار با راه اندازی بخش چشم خود، موفق به شروع انجام پیوند قرنیه گردید.
در همین راستا دکتر محمد شیروانی فوق تخصص قرنیه و مسئول بخش چشم پزشکی بیمارستان ابوعلی سینا طی مصاحبه ای با روابط عمومی بیمارستان به توضیحاتی در این خصوص پرداختند.
آقای دکتر لطفا ضمن معرفی خود توضیحاتی را در خصوص عمل انجام گرفته بفرمایید
با سلام.دکتر محمد شیروانی هستم ،فوق تخصص قرنیه و اکنون شش ماهی است که در بیمارستان ابوعلی سینا مشغول به کار می باشم.
همانطور که استحضار دارید مرکز ابوعلی سینا شهر شیراز پیشتاز انجام عمل های پیوند عضو در جهان است و این مایه افتخار و عزت ملی است، اما فعالیت های این مرکز محدود به انجام عمل های پیوند نیست و در همه زمینه ها، این مجموعه در حال خدمت رسانی به مراجعین است . در همین راستا و با همت مدیران ارشد مجموعه، بخش چشم این بیمارستان نیز راه اندازی و با انجام عمل های مختلف کار خود را آغاز کرده است. با توجه به ماهیت بیمارستان پیوند اعضا و مراجعه بیمارانی که نیاز به پیوند از جمله قرنیه دارند ، این برنامه ریزی صورت گرفت که ما عمل پیوند قرنیه را شروع کنیم که خوشبختانه اولین عمل با موفقیت کامل انجام گرفت
چه بیمارانی نیاز به پیوند قرنیه دارند و آیا تعداد این افراد قابل ملاحظه است؟
اختلالات و بیماری های قرنیه بعد از آب مروارید یکی از شایعترین بیماری های چشمی است و گاها منجر به نابینایی فرد می گردد که البته قابل درمان است. در حالت کلی عمل پیوند قرنیه برای مراجعینی که دچار بیماری های قرنیه ،مثلا شایع ترین آن که قوز قرنیه های پیشرفته است ، تبخال های چشمی وعوامل باکتریایی که موجب کدورت قرنیه می شود، صورت میگیرد، در این بیماران دیگر چشم به موارد اصلاحی ،عینک و لنز سخت جواب نمیدهد ،پیوند آخرین مرحله درمان است.
درصد ریسک این عمل چقدر است؟
قرنیه به دلیل جنس و ماهیت بدون عروق بودن، در عمل پیوند آن ریسک کمی وجود دارد و معمولا میزان موفقیت بسیار بالایی دارد
مراحل آماده سازی قرنیه پیوندی به چه صورت است؟
قرنیه هایی که از عزیزان اهدا کننده عضو برداشت می شود به مکانی به نام بانک قرنیه انتقال داده می شود،بعد از انجام یکسری آزمایش های ویروسی ،سلول های آن شمارش و در ظرف های مخصوص نگهداری میشود و در روز عمل پیوند، از بانک قرنیه به اتاق عمل انتقال داده می شود.
قرنیه اهدایی تا چه مدت می تواند در بانک قرنیه نگهداری شود؟
با توجه به شرایط نگهداری ، بین 5 تا 7 روز
آیا در عمل پیوند قرنیه محدودیت سن وجود دارد؟
خیر ، بیماران در همه سنین میتواند کاندید دریافت قرنیه باشند و نیازی به مطابقت گروهای خونی نیز نمی باشد
بیمارانی که به علت دیابت دچار مشکلات چشمی می شوند ایا می توانند جهت درمان ،تحت انجام این عمل قرار گیرند؟
خیر،در افرادی که بعلت دیابت دچار مشکلات چشمی میشوند این موارد بیشتر ناشی از خونریزی های شبکیه است که پیوند قرنیه برای آنها کاربردی ندارد
آیا در عضو چشم تنها بافت قرنیه قابل پیوند است؟
در حال حاضر بله . البته از سلول های بنیادی چشم نیز برای افرادی که دچار سوختگی های شدید شیمیایی هستند استفاده می شود.و از بافت سفید دور چشم نیز برای بعضی از بیماری های سطح چشم به عنوان وصله در عمل استفاده می شود.
آیا در اینده ای نزدیک میتوانیم شاهد انجام پیوند کامل چشم باشیم ؟
پیوند کامل چشم که در اصلاح علمی به آن whole-eye transplant گفته میشود ،اکنون در مرحله تحقیقات و آزمایشگاهی است و اخیرا روی حیوانات تست شده است و این امید وجود دارد که روزی از عصب تا قرنیه چشم به صورت کامل پیوند زده شود
آیا در بحث پیوند قرنیه مانند پیوند سایر اعضای بدن ،گیرند الزاما باید از از داروهای خاصی استفاده نماید؟
خیر ،از انجا که ریسک پس زدگی در پیوند قرنیه بسیار پایین است ما معمولا از داروهای موضعی در صورت نیاز استفاده می کنیم و نیازی به مصرف داروهای خوراکی نیست، البته ممکن است برای افرادی که دچار بیماری های خود ایمنی هستند یا عمل های پیوند دوم خود را انجام داده اند داروهای خوراکی در بازه های سه ماهه تجویز گردد
در پایان چه صحبتی با خانواده های اهدا کننده عضو دارید؟
اهدای عضو عمل شجاعانه و مقدسی است و خانواده های عزیزان اهدا کننده باید بدانند که این عمل تا چه حد در بازگشت به زندگی و سلامتی سایر بیماران نیازمند به عضو موثر است.بیماری که روزانه با مشکلات مختلف درگیر است با انجام عمل پیوند به زندگی عادی خود برمیگردد و براستی که اهدای عضو اهدای یک زندگی مجدد است.
لازم به ذکر است که فعالیت های بیمارستان ابوعلی سینا محدود به انجام عمل های پیوند عضو نبوده و از ابتدای افتتاح به تدریج اقدام به راه اندازی تمام خدمات درمانی مورد نیاز مراجعین نموده است و اکنون در قامت یک بیمارستان جنرال، تمامی نیاز های بیماران را پوشش می دهد.