نوار مغز و نوار عصب و نوار گوش
نوار مغز
نوار مغز به کمک الکترودهایی که به شکل دیسکهای فلزی کوچک با سیمهای نازک هستند، انجام میشود. هنگام آزمایش الکترودها روی پوست سر بیمار چسبانده میشوند. این الکترودها بارهای الکتریکی ناشی از فعالیت سلولهای مغز ناشی را تشخیص میدهند. بارهای الکتریکی مغز تقویت و به رایانه متصل به الکترودها فرستاده میشوند تا بتوان آنها را به صورت نمودار امواج نمایش داد. این نمودار در واقع پاسخ نوار مغز یا الکتروانسفالوگرام (EEG) است که روی کاغذ چاپ میشود. چیزی که در مورد نوار مغز اهمیت دارد شکل امواج است اما پاسخ به محرکها و تغییرات کوچک انرژی نیز توسط دکتر مغز و اعصاب مورد بررسی قرار میگیرند.
تومور، سکته، آلزایمر، روانپریشی، اختلال خواب، تروما، مسمومیت دارویی، کما و… از جمله دیگر مواردی هستند که ممکن است به نوار مغز نیاز داشته باشند. علاوه بر اینها ممکن است هنگام جراحی برای نظارت بر جریان خون مغز از نوار مغز استفاده شود.
آمادگی برای انجام تست نوار مغزی
- پیش از تست نوار مغز توصیه می شود از مصرف کافئین خودداری نمایید چرا که این ماده می تواند میزان صحت آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد.
- در صورت مصرف هر گونه دارویی نیز به قطع مصرف آن نیازی نخواهد بود و تنها کافی است این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
- بهتر است موهای خود را از قبل بشویید تا کاملاً تمیز باشد و از زدن مواردی نظیر اسپری، ژل، نرم کننده و… به موهای خود خودداری کنید. چرا که برای چسباندن الکترودها به پوست سر از برچسب های مخصوص استفاده می شود این در حالی است که کثیف یا چرب بودن موها سبب می شود در چسباندن این الکترودها مشکل به وجود آید.
- گاهی بسته به شرایط ممکن است از شما درخواست شود شب قبل را بیدار مانده تا در زمان انجام تست بتوانید بخوابید.
نوار گوش
نوار گوش تستی است که به وسیله آن می توان میزان دقیق کم شنوایی و نوع کم شنوایی را تشخیص داد. این آزمایش نموداری ایجاد می کند که به آن ادیوگرام گفته می شود.
هدف از انجام نوار گوش اندازه گیری توانایی شنوایی شما در طیف وسیعی از فرکانس های مختلف است. پزشک با مشاهده علائمی همچون کاهش شنوایی و ضعف شنوایی اقدام به بررسی گوش توسط نوار گوش می نماید.
ادیوگرام که توسط دستگاه ادیومتر ترسیم می گردد، حاوی اطلاعاتی از آستانه شنوایی فرد می باشد که با رسم نمودار شنوایی مشخص می کند که وضعیت شنوایی فرد به چه صورت است.
به کمک تست نوار گوش می توان، آستانه شنوایی شما را در یک محیط آرام، با گوش دادن به صداهایی در فرکانس های مختلف ثبت و ادیوگرام مختص شما را ترسیم می کند.برای انجام این تست بیمار در یک اتاق بسیار ساکت به اسم اتاق آکوستیک قرار می گیرد و هدفونی بر روی گوش قرار داده می شود.و سپس صدا با شدت های مختلف برای وی ارائه می شود.که بیمار لازم است بلافاصله بعد از شنیدن صدا یک دکمه را فشار دهد. در نهایت نوار گوش بیمار آماده می شود و طبق آن می توان میزان دقیق کم شنوایی و نوع کم شنوایی را به بیمار توضیح داد.
نوار عصب
نوار عصب و عضله یا الکترومیوگرافی، نوعی تست تشخیصی تخصصی است که به سنجش سلامت و عملکرد عصبهای محیطی بدن مانند دست و پا، می پردازد. عصبهای بدن مانند سیمهای نازک عبور دهنده جریان برق هستند که از مغز و نخاع منشا می گیرند و به سایر نقاط بدن می روند. نوار عصب و عضله فعالیت این رشته ها را بررسی می کند. و از نتایج ان برای ارزیابی بیمار استفاده میشود.
تست نوار عصب و عضله یا الکترومایوگرافی (EMG)، یک تست تشخیصی است که وضعیت سلامت عضلات و سلول های عصبی که آن ها را کنترل می کند، را ارزیابی می کند. این سلول های عصبی، نورون های حرکتی نامیده می شوند. آن ها سیگنال های الکتریکی را که باعث انقباض و شل شدگی عضلات می شود، منتقل می کنند. نوار عصب و عضله ، این سیگنال ها را به نمودار یا اعداد، ترجمه می کنند و به پزشکان در تشخیص کمک می کند.
نوار عصب و عضله برای تشخیص چه بیماریهای بکار میرود؟
- سندرم تونل کارپ (فشار بر روی عصب مدیان هنگام عبور از بین استخوان های مچ دست و تحت رباط عرضی)
- سندرم خروجی قفسه سینه (فشار بر روی شبکه بازویی،هنگام عبور این اعصاب از زیر استخوان ترقوه در شانه)
- گیر افتادن عصب اولنار (فشار بر روی عصب اولنار هنگام عبور از پشت آرنج)
- دردهای ناشی از مشکلات دیسک (فشار بر روی ریشه های عصبی هنگام خروج از ستون فقرات در گردن ویا کمر، مانند دردهای سیاتیک)
- احساس مور مور، گزگز وبی حسی اندام ها
- در تشخیص فشار روی ریشه های عصبی که از بین مهره ها عبور کرده و توسط دیسک صدمه دیده تحت فشار قرار می گیرند کمک کننده است و به پزشک معالج در تشخیص میزان ضایعه ایجاد شده توسط دیسک صدمه دیده کمک می کند. تست نوار عصب و عضله برای بررسی وضعیت بهبود پس از درمان دیسک کمر و گردن بصورت جراحی و یا روش های طب فیزیکی، موثر است.
- درمان کمردرد و گردن درد
- تست نوار عصب و عضله در بیرون زدگی دیسک کمر
چقدر زمان برای انجام نوار عصب و عضله لازم است؟
بسته به نوع تست درخواست پزشک معالج از ۴۵دقیقه تا ۲ساعت طول میکشد. در موارد خاص بیشتر هم طول میکشد. در اینگونه موارد بهتر است که برای جلوگیری از خستگی بیمار و پزشک انجام دهنده تست نوار عصب و عضله ، آن را در چند جلسه متفاوت انجام داد.گاهی مواقع لازم است که تست چند بار تکرار شود. یک علت این امر آن است که تغییراتی که در مراحل مختلف بیماریهای عصب و عضله در این آزمون دیدهمیشود متفاوت است.
قابل ذکر می باشد این خدمات در درمانگاه بیمارستان پیوند ابو علی سینا ارائه میگردد و بیماران محترم میتوانند به صورت تلفنی پذیرش گردند و هفته ای دو روز ( در حال حاضر روزهای شنبه و سه شنبه ) جهت انجام این خدمات به درمانگاه مراجعه نمایند . لازم به ذکر است نواز مغز همه روزه قابل انجام میباشد .