پیوند کبد
کبد عضو قهوهای مایل به قرمز با چهار لب نابرابر از نظر شکل و اندازه است. جگر بزرگترین اندام داخلی و بزرگترین غده در بدن انسان است که در فعالیتهای سوختوساز بدن مانند گوارش نقش دارد. محل این اندام در یک چهارم بالایی حفره شکمی،زیر دیافراگم قرار دارد.تقریباً تمام خون دستگاه گوارش که سرشار از مواد غذایی می باشد از کبد عبور می کند. مواد غذایی جذب شده در کبد تبدیل به موادی می شود که برای ادامه زندگی لازم است.
کبد وظایف مهمی را اعم از ذخیره سازی و ساخت قندها، پروتئین ها (مانند آلبومین) و چربی ها، ذخیره سازی ویتامین آد و آهن، ذخیره سازی ویتامین کا، ساخت صفرا (صفرا در بازجذب چربی از روده نقش مهمی را بر عهده دارد)، از بین بردن سموم و مواد شیمیایی مضر، دفع داروها از بدن به عهده دارد.
عمومیترین بیماریهای کبدی شامل عفونتهایی از جمله هپاتیتهای آ، ب، سی، دی، ای، آسیبهای ناشی از نوشیدنیهای الکلی، کبد چرب، سیروز، سرطان و آسیبهای دارویی می باشد.کبد تنها اندام داخلی بدن انسان است که توانایی باززایی طبیعی بافتهای از دست رفته را دارد؛ کمتر از ۲۵٪کبد میتواند بهتمام کبد احیا شود.کبد طی یک تا دو هفته بعد از از دست دادن، بیش از ۵۰٪ حجم خود به اندازه طبیعی باز خواهد گشت.
پیوند کبد تنها گزینه برای افرادی است که مبتلا به نارسایی غیرقابل بازگشت کبدی هستند. اولین پیوند موفق کبد در ایران در اردیبهشت ماه سال 1372توسط پرفسور سیدعلی ملک حسینی در مرکز پیوند اعضاء دانشگاه علوم پزشکی شیراز که آن زمان در بیمارستان نمازی شیراز قرار داشت انجام گرفت. بیست و شش سال بعد از دستاورد تاریخی اولین پیوند کبد موفق جهان، شیراز با انجام نخستین پیوند کبد توسط تیمی به سرپرستی دکتر سید علی ملک حسینی در سال (۱۳۷۲/۱۹۹۳)، چشمان نگران بیماران نارسایی کبد نیازمند پیوند را به «بیمارستان نمازی» معطوف کرد؛ جایی که بعدها، تبدیل به قطب پیوند کبد و مهد آموزش و تربیت ده ها جراح کبد در سطح ملی و بین المللی به دست «پدر پیوند کبد ایران» گردید و تحت حمایت و راهنمایی وی، کشور شاهد رویش ۸ مرکز دیگر پیوند کبد در تعدادی از شهرها شامل تهران، مشهد، کرمان، اصفهان، اهواز، تبریز و رشت همراه با توسعه قابلیتهای علمی، مهارتی وتجهیزاتی پیوند کبد در هر یک از این مراکز شد.
هم اکنون مرکز پیوند اعضاء شیراز با انجام سالیانه بیش از 600 پیوند کبد در دنیا به عنوان فعالترین مرکز پیوند کبد در دنیا شناخته می شود. در این عمل جراحی معمولاً تمام یا بخشی از کبد فرد دهنده به جای کبد بیمار قرار می گیرد و کبد بیمار از بدن وی خارج می شود.
از مجموع پیوند کبد انجام شده در ایران، حدود 6930 پیوند کبد تا کنون ( شهریور 1402) در مرکز پیوند شیراز انجام شده است که در این زمینه اساتید جراح پیوند اعضا (دکتر سید علی ملک حسینی، دکتر حشمت الله صلاحی، دکتر سامان نیک اقبالیان، دکتر کوروش کاظمی، دکترعلیرضا شمسائی فر، دکتر احمد خالد سنائی، دکتر حامد نیکوپور دیلمی) حضور دارند .